Още за ННС

Жестове на помиряване

Определени жестове показват на децата, че техните семейства са загрижени за тях. Те помагат на родителите и децата да намерят начин да общуват помежду си, начин, който изключва агресията. В помирителната работа, с основен фокус – детето, ние се опитваме надникнем отвъд завесата на гнева и да възстановим диалога между родителя и детето, за да може родителя да се погрижи за нуждите на младия човек.

Може ли този метод да бъде използван за решаване и на други проблеми?

Съществуват редица проблеми, за които модифицираната форма на ННС може да бъде много полезна – особено ако детето ви не желае да сътрудничи, а семейството се подчинява на проблемите. Ненасилственото противопоставяне на разрушително или саморазрушително поведение е подходящо за всяка ситуация, в която някой действа по вреден начин – независимо дали вреди на другите или на самия себе си.

Днес ННС се прилага при работата с млади хора или възрастни, които  злоупотребяват с наркотици, самоизолират се социално, пристрастяват се към интернет или манипулират семейството си с натрапчиво поведение. ННС може да помогне и при хранителни разстройства, а отскоро се разработват и нови методи за понижаване на риска от самонараняване или склонността към самоубийство. ННС също така може да се използва много ефективно и като подкрепа в противопоставянето на домашното насилие.

ННС като метод за противопоставяне

ННС се основава на предположението, че няма друг начин за справяне с хроничното детско насилствено поведение освен чрез противопоставяне на това поведение. Тъй като децата постоянно подкопават ролята на родителите си, като непрекъснато оспорват границите между техните подсистеми и тези на родителите си, нежността сама по себе си, със сигурност не е решението и в един момент идва времето за съпротива. Когато става дума за справяне с насилственото поведение и тревожността при децата, въпросът, който следва да си задаваме е, не как да се съпротивляваме, а как да се съпротивляваме без да ескалираме цикъла на насилие и тревожност или как да не изпускаме любовта и грижата от полезрението си. Възможно ли е съпротивата и подкрепата, нежността и твърдостта да съжителстват в синхрон? ННС учи родителите как да започнат една ненасилствена и неескалираща съпротива, която да е алтернатива на подчинението, принудата или парализата.

This function has been disabled for Институт за интегрално развитие.