Още за ННС

Занижено родителско присъствие

Родителско присъствие не означава, че родителите трябва да бъдат около децата си през цялото време. Родителско присъствие означава, че детето ви е наясно с ролята ви на родител у дома, в училище, и когато тя или той е с връстниците си. Това също означава, че вие сте наясно с дейностите на детето си. Ако например, не знаете кои са приятелите на дъщеря ви, и с какво се занимават, и тя не се чувства задължена да ви уведоми кога ще се прибере вечер, то това е индикация, че родителското присъствие е намалено. Ако не можете да контролирате силата на звука на музиката, която синът ви слуша вкъщи, това означава, че сте загубили част от “територията” на собствения си дом. Ако вашето дете “ви потиска” всеки път, когато се опитате да разговаряте с него, родителското ви присъствие е занижено. Ако се чувствате изтощени и срещате ниска или никаква подкрепа от други възрастни за справянето с детето си, това означава, че сте загубили родителското си присъствие.

Когато детето стане “експерт“ в контролирането на възрастния

Понякога родителите се опитват да заемат ясна позиция и настояват за контрол над неконтролируемото дете. Но, опитите за осъществяване на контрол често водят до усилване на сблъсъка. След спора, по време на който вашата дъщеря или син чупи неща, крещи и ви обижда или дори се опитва да ви нападне, ще се чувствате безпомощни. В други случаи, дори няма да опитате да настоявате за добро поведение, а просто ще ги оставите да вършат, каквото искат, за да има малко спокойствие вкъщи.

Разбира се, когато членовете на семейството биват сплашвани отново и отново, и заплахата от агресия влияе върху това, което родителите правят или избягват да правят, в действителност няма мир в семейството. Заплахата от агресия, насилие, нарушаване на спокойствието в семейството или други заплахи, като например заплахата от самонараняване, често ще карат родителите да отстъпват пред исканията на децата си. Детето или младият човек ще станат по-ефективни в контролирането на родителите, братята и сестрите си – а често и на учителите и другите възрастни. Вие, в ролята на родител, сте свикнали да съблюдавате много “табута”, без дори да го осъзнавате. Много родители споделят, че трябва непрекъснато да действат предпазливо, освен, разбира се, когато се конфронтират – вариант, който също не работи.

Голяма част от всичко това произтича от естеството на самото насилствено поведение. ННС се стреми да премахне възможностите за упражняване на контрол над родителите от страна на детето, както и да усили родителското присъствие.

This function has been disabled for Институт за интегрално развитие.