Интегративни дихателни техники

Изцелителните и Трансформативните възможности на дишането са известни от хилядолетия. Дихателните техники са част от използваните методи за еволюционна трансформация на съзнанието в много духовни традиции, като Йога, Даоизъм, Будизъм, Суфи и Шаманизъм.

“Една дихателна сесия се равнява на около две години вербална психотерапия”

– Д-р Хенри Смит Рорберг

“Гениалното при тази техника е съчетанието на работата със съзнанието и работата с подсъзнанието, като резултатът е постигането на нашият най-висш потенциал”

– Д-р Кристофър С. Френч

Не е необходимо да имате духовна ориентация или да следвате някаква духовна система, за да се възползвате от изцелителния и трансформационен потенциал на дихателните методи. Този потенциал бе преоткрит от изследователи и терапевти от Западна Европа и САЩ в средата на XX век. Пионери в тази област са – Вилхелм Райх, Фредерик Пърлс, Александър Лоуен, Станислав Гроф, Ленард Ор, Артър Дженов и др.

Интегративните дихателни техники са познати под много имена, но общо взето се касае за една и съща техника с някои малки различия в детайлите при различните школи. Разликите касаят продължителността, интензивността, ритмичността, използването на съпровождаща дихателните сесии емоционално наситена музика или липсата на такава, наблягането върху коремно или гръдно дишане и т.н.

На Английски наименованието на тази техника е Breathwork, което буквално се превежда – дихателна работа или работа с дишането. За благозвучност на български е прието техниката да се нарича Интегративно дишане или Пневмокатарзис.

Този метод обединява древното знание със съвременната западна психология за да предложи лесна за изпълнение, бърза като действие и трайна като постигнати резултати техника.

Научете още

This function has been disabled for Институт за интегрално развитие.