Дъхът- пътеводител към “тук и сега”

ЕПИГЕНЕТИКА – ИЗКУСТВОТО ДА СМЕ СЪЗДАТЕЛИ НА ЖИВОТА СИ
30.11.2017
За духовността и(ли) парите
29.05.2018

Дъхът- пътеводител към “тук и сега”

Представете си следната ситуация – разхождате се в гората и изведнъж виждате мечка. Цялата кръв отива към гърдите и раменете, за да улесни поемането на огромно количество кислород, както и към краката, за да ви даде възможност за бягство. По този начин се прекъсва и връзката с кортекса, който е отговорен за мисловните процеси, а тялото влиза в режим, в който влага всички ресурси за оцеляване, включително и понижаване на активността на имунната система. Представете си тялото ви да остане в такъв режим за няколко минути – не е кой знае какво, нали? Седмица, месец, година… Ами 30 години? Това води до хронични заболявания, от които голяма част от човечеството страда. Мечката в гората всъщност е нашето притеснение от закъснението ни за важна среща, загубата на работа, задръстването, в което сме попаднали, многото задачи за изпълнение през деня, раздялата с любимия, обидата от близък човек, емоцията на страх, гняв, тъга и т.н. Всичко това води до доминиращо действие на симпатиковата система. Това, което би могло да ни помогне да дадем превес на парасимпатиковата нервна система, е нашият модел на дишане. Дъхът е един прекрасен инструмент за емоционална свобода, с който разполагаме навсякъде и по всяко време. И най- доброто, което можем да направим за себе си, е да се научим да работим с него по най-подходящия за нас начин. Дъхът е връзката между тялото и духа, мостът между съзнанието и подсъзнанието, а съзнателността е едно просто поемане на дъх и връщане вниманието навътре. Само когато сме свързани със своето вътрешно аз, можем да почетем своите ум, тяло и дух.

Работата с дъха е един естествен процес, който използва съзнателно свързано дишане, за да доведе до изцеление и трансформация на физическо, емоционално, ментално и духовно равнище. Интегративното дишане е проста и същевременно мощна техника, която позволява достъпа, освобождаването и интегрирането на спомени, емоции и модели, складирани в тялото, ума и душата, които възпрепятстват проявата на пълния ни потенциал. Работейки на няколко нива, интегративната дихателна сесия води до физическо благоденствие (по-дълбоко и правилно дишане, освобождаване на стреса и т.н.), емоционално благоденствие (освобождаване на неотработени емоции, които сме пазили в себе си прекалено дълго време) и ментално благоденствие (разрушаване на ненужните модели и вярвания и създаване на нови такива). Работата с дъха осветява нашата духовна същност като ни доближава повече до самите нас, както и до божественото ни ядро.

Затова, нека приемем този подарък – да поемем живота чрез вдишване и да пуснем всичко ненужно чрез издишване. И да бъдем със себе си, тук и сега.

Автор: Милена Деянова

Comments are closed.