Интегрален подход

Възходът на пост-постмодерната епоха: интегралния подход

Около 2000 г. отново се случва промяна, когато изведнъж стават ясни две неща. Първо – светът няма да стане „духовен” толкова бързо,  колкото очакват представителите на ню ейдж епохата (1960-2000), а може би дори това не е и необходимо. С други думи, през 2010 г. 70% от населението на Земята все още мисли етноцентрично и само 30% мисли в духа на модерната и постмодерната епоха. Краят на света се отложи на няколко пъти вече, ние все още не сме отишли колективно в небесата. Бързата промяна на съзнанието, обещана от ню ейдж епохата не е толкова бърза и ако искаме да разберем какво наистина се случва на Земята, се нуждаем от по-комплексен интегрален подход.

Уилбър подчертава, че вместо да сме свидетели на сбъдването на романтичната идея за колективен ню ейдж скок, ние всъщност сме изправени пред далеч по-сложната задача – да се организира глобалното управление на 7 милиарда души намиращи се на 10 различни нива на съзнание.

Второ – за първи път в човешката история има толкова много информация за психиката, душата и духа. Реално можете да изучавате всяка духовна мъдрост на всяка култура на земята, както и всяка психологическа школа развита през последните сто години. Можете не само да ги изучавате, но и да ги сравнявате, да дестилирате основините им принципи, и да ги интегрирате. Въпросът вече не е дали ‘това’ или ‘онова’ (например наука или духовност; психоанализа или шаманизъм, християнство или будизъм и т.н.) е истината, а как можем да съберем всички тях в една изчерпателна карта. Както Уилбър казва “никой не е достатъчно умен, за да бъде 100% неправ, така че у всеки има някаква истина”. Другата идея е, че никой не разполага с тоталната истина, затова ни трябват всички гледни точки.

Достъп до по – голям ресурс от информация за Интегралният Подход може да имате като регистриран потребител .

За по – задълбочено запознаване с Интегралната теория и Интегралната психология в частност, препоръчваме следните книги на Кен Уилбър, които могат да се намерят на българският пазар:

“Без граници”

“Интегрална психология”

“Кратка история на всичко”

“Проектът Атман”

“Спектър на съзнанието”

This function has been disabled for Институт за интегрално развитие.