Сертификационно професионално обучение по ТЕС – нива 1 и 2

Биоенергиен коучинг®
20.03.2020
TAI
Oбучение по Енергийна Психология – TAI®
05.10.2023

Сертификационно професионално обучение по ТЕС – нива 1 и 2

ТЕС

Дни и време на провеждане
Дата - 06/12/2019 - 08/12/2019
10:00 - 18:00


Този курс представлява тридневно интензивно обучение, водено от един от водещите експерти в полето на Енергийната Психология и в частност в това на ТЕС (EFT). Таня води това обучение повече от 19 години, бидейки начело на една от най-старите обучителни организации по ТЕС в света.

EFT, Emotional Freedom Techniques в превод на български Техники за Емоционална Свобода (ТЕС) е мощна техника, използвана от и трансформираща живота на вече милиони хора по целият свят. EFT представлява една ефективна комбинация от древното лечителско изкуство на изтока и съвременните достижения на психологията, невропсихологията и квантовата физика. EFT е наричана „емоционалната акупунктура”, при която нуждата от използването на акупунктурни игли е отпаднала. ТЕС се прилага при широк кръг проблеми като тревожност, депресия, фобии, страхове, болка, проблеми свързани със себеоценката и много други. Понастоящем съществуват вече обширни научни изследвания, които подкрепят ефективността на техниката при различни състояния като ПТСР (Посттравматично стресово разстройство), стрес, управление на болката и много други, като подобни научни изследвания стават все повече. ТЕС е лесна за научаване техника и лесна за използване. Толкова лесна, че може да бъде преподавана на деца, както и да бъде използвана като техника за самопомощ.

Таня А. Принс е един от водещите световни експерти в областта на енергийната психология. Тя е един от 29-те EFT Founding Masters & Master Trainer of Trainers. Таня Принс е член на AAMET International (Association for the Advancement of the Meridian Energy Techniques) от самото създаване на тази организация. Тя развива своята страст към себеусъвършенстване още в детството си и тогава започва едно пътешествие, което я отвежда до момента, в който тя усвоява метода EFT и в последствие става един от водещите експерти и обучители в този метод в световен мащаб.

В последните 20 години тя е провела няколкостотин обучения в голям брой страни, в които е обучила няколко хиляди фасилитатори по ТЕС. Натрупвайки, през всичките тези години едно обширно и задълбочено познание в областта на енергийната психология и на голям брой други изцелителни методи, през 2010 г. тя разработва иновативнен метод наречен „Базирано на Майндфулнес Вътрешно ПреМоделиране“, който се оказва един изключително ефективен, мощен и в същото време щадящ инструмент за себеизцеление.

Таня за себе си

Моята страст е да помагам на хората да постигнат нещата, които желаят независимо дали това е да станат експерти в своята област, да изградят себеувереност или да постигнат едно оптимално ниво на физиологично и психологическо благополучие. От ранна детска възраст аз бях привлечена от тази област може би отчасти заради майка ми, която страдаше от депресия или заради бедността, в която живеехме. Понякога тези неща ни помагат да тръгнем по път, който ни дава сили да преодолеем нещата, с които се сблъскваме по-късно в живота.

В началото започнах да следвам по-традиционен път, бидейки насърчена да се насоча към академична кариера, но още тогава знаех, че това не е моят път. Въпреки това, университета ми помогна да отворя ума си към един по-широк свят и да се срещна с различни интересни хора. След завършването си за известно време работех като микробиолог във фармацевтичната индустрия, докато един ден просто си тръгнах без да се обръщам.

Страстта ми е да помагам на хората. За мен, това е най-ценното нещо в живота, което му придава смисъл. Търсейки познание и умения, с които да помагам на хората, аз реших да се обуча за хипнотерапевт. След това жаждата ми за знания ме доведе до обучение по НЛП, а по-късно в САЩ станах обучител по Хипнотерапия. Когато се завърнах в Англия преминах обучение по ТЕС, а по-късно станах и треньор – един от първите в страната, признат от ААМЕТ. Заминавайки отново за Америка, участвах в мастерската програма на Гари Крейг (създателят на ТЕС) и след взискателно и строго оценяване бях призната за EFT Мастер, един от 29-те в света.

В частната си практика работих с хиляди хора с различни проблеми, като специализирах по-основно в работата със страха от говорене пред публика, както и при проблеми свързани със себеоценката, разработвайки впоследствие свой метод наречен Базирано на Майндфулнес Вътрешно Премоделиране (Mindfulness Based Inner RePatterning™), който беше фокусиран върху резултата и отговаряше на моята философия, че „малкото е повече“.

ТЕС може да бъде ефективен метод при следните проблеми:
Зависимости към храна, цигари, алкохол, и наркотици, при гняв, трвожност и панически атаки, нощно напикаване при деца, депресия и тъга, печал, дислексия, вина, срам, паразитни навици, инсомния, болезнени спомени, кошмари, посттравматичен стрес, страхове и фобии включително страх от говорене пред публика, страх от височини, страх от летене със самолет и др. Алергии към различни субстанции, както и такива с неизяснена етиология, дихателни дисфункции, справяне с болков синдром, артрит, мигрена, болки в гърба и врата и др., физически травми, странични ефекти от медикаменти, стомашни проблеми.

Можете да ползвате ТЕС за да:

Повишите концентрацията си, себеоценката си, емоционалния самоконтрол. Да ускорите възстановителните процеси след и по време на боледуване. Да повишите резултатите си в училище, работата и спорта. Да изградите навици, помагащи ви да станете финансово независими. Да подобрите отношенията си с останалите хора, да релаксирате по-качествено.

Защо да участвам в това обучение?

Обратна връзка от участници

Таня представя нещата с такава топлота, хумор и очевидно дълбоки познания, че ученето се превръща в истинско удоволствие. Искрено съм възхитена от силата на ТЕС и още по време на обучението постигнах впечатляващи резултати като те се дължаха не само на ТЕС, но и на отличните презентационни умения на Таня.

Един от най-добре структурираните обучения, на които съм присъствала. Таня притежава уникален и мек начин на преподаване, споделяйки своят изключително богат със страст, хумор и топлота.

Какво обучение само! Почувствах се фокусирана, енергизирана и свободна от един 40-годишен проблем. Обучението на Таня е забавно,  просветляващо и дълбоко. Подгответе се за едно истинско пътешествие навътре към себе си. Заслужава си всяка стъпка, която направите!

 • Хора, интересуващи се от себеразвитие

Това обучение е подходящо за тези, които искат да използват ТЕС като техника за самопомощ и подкрепа на своите приятели и семейство.

 • Терапевти

Обучението е подходящо и за онези, които биха искали да използват ТЕС в терапевтичната си практика – специалисти по когнитивно поведенческа психотерапия, консултанти, психотерапевти, хипнотерапевти, Рейки практици, Гещалт терапевти, лекари, медицински сестри, физиотерапевти,  натуропати, специалисти по храненето, специалисти по акупунктура, психиатри, зъболекари, НЛП практици, бизнес и лични коучъри и др.

 • Хора, които нямат предварителни познания в областта на помагащите професии

Много хора решават да участват в това обучение като първа крачка към това да създадат своя собствена практика. Учители, инженери, компютърни специалисти, счетоводители и много други хора с различни професии  желаят да променят живота си и избират ТЕС, тъй като за практикуването ѝ не е необходимо да имат предварителен опит с други методи, за да са способни да я овладеят.

Условия за включване в обучението

Отворено е за всички – както за специалисти така и за хора, които нямат опит или познания в областта на помагащите професии.

Ето част от нещата, които ще научим по време на обучението

По време на обучението ще работим с различни теми – емоционални затруднения, физически проблеми, болка, страхове, фобии, зависимости, емоционална травма, ниска себеоценка и др. Ще научим различни начини за прилагане на ТЕС, както и по-щадящи подходи като техниката „Филм“, „Преследване на болката“, „Издебване на проблема“ и др. Също така, ще разберем каква е историята на ТЕС и как работи. Ще се запознаем с класическият подход на ТЕС, както и с със съкратеният протокол.

Ще се научим да използваме ТЕС стратегия за подобряване на качеството на живот, чрез протокол, наречен „Процедура за личен мир“, както и начини за работа с трудни случаи и справяне с блокажите на клиента, които му пречат да се освободи от проблема.  Ще научим също и как да работим със системите от вярвания и така наречените „опашки“ на проблема, както и как да неутрализираме последните.

И тъй като хората все повече използват интернет по време на тренинга ще се научим как да прилагаме ТЕС използвайки различни канали за комуникация, както и как да работим с групи.

Продължителност: Три дни, целодневно от 10:00 до 18:00 ч.

Придобита квалификация: ТЕС Практик.

Критерии за успешно завършване на обучението: Необходимо е участниците да демонстрират задоволително разбиране и използване на компетенциите, усвоени по време на обучението.

 Част от целите на обучението:

 • Да се предостави на участниците задълбочено познаване на всички техники, използвани в ТЕС
 • Да се предоставят знания и умения на участниците, които да използват при работа с клиенти
 • Да осигури на участниците достатъчно практически познания, за да могат самите те да преодолеят онова, което ограничава способността им да приложат ТЕС в практиката си

 

Теми Описание
Кратко представяне на ТЕС:
 • Произход, история и развитие
 • TFT
 • Гари Крейг
 • Класически подход на ТЕС
 • Съкратен ТЕС протокол
 • Общ преглед на Енергийната Психология

 • Произхода на акупунктурата – писмени свидетелства за древността на енергийната терапия
 • Използване и ефективност на ТЕС
 • Цели за преработка и скритите причини на проблемите
 • Енергийни нарушения и дисбаланс
 • Какво е ТЕС
 • Работа с енергийната система на тялото
 • Как работи ТЕС
 • Възникване на негативна емоция и как ТЕС може да се справи с това
 • Как да представим концепцията на ТЕС на другите
 • Предшестващи системи от вярвания
 • Използване на сравнения с други техники
 • Въведение в създаването на рапорт и умения за калибриране
 • Уважение към възприятията за света на отделният индивид
 • Идентифициране на вербалната и невербалната комуникация на клиента
 • Умения за слушане
 • Структура на една сесия по ТЕС
 • Кратък преглед на проблема
 • Установяване на проблема
 • Създаване на механизъм за обратна връзка:

–          Постоянна обратна връзка

–          SUDS & VOC скали

 • Определяне на желаният резултат от сесията
 • Работа с ТЕС
 • Преоценка и повторение докато достигнем поставената цел
 • Как да правим ТЕС
 • Класическа форма и структура на ТЕС Съкратен ТЕС протокол
 • 9-Гамова точка
 • Настройване към проблема & намиране на подходящите думи
 • Как да се настроим към проблема
 • “По какво разбираш, че имаш такъв проблем?”
 • “По какво разбираш, че имаш такъв проблем и има ли чувство или емоция?”
 • От общо към специфично третиране на проблем
 • Бъдете конкретни
 • Аспекти
 • Променливи аспекти
 • Ключът към успеха
 • Опитвайте го върху всичко
 • Ефектът на генерализиране
 • Постоянство
 • Свръхреакции/интензивни емоционални реакции
 • Как да се справим, когато клиентите ни преминават през свръхреакция
 • Справяне със специфични проблеми
 • Физическа болка
 • Непреодолими нужди
 • Справяне със зависимост
 • Асоциирани & Дисоциирани перспективи
 • Каква е разликата
 • ТЕС & асоциирани и дисоциирани перспективи
 • Настройване директно към проблема
 • Техниката „Филм“ & тестване и завършване на изчистването, използвайки описание и субмодалности
 • Какво да правим, когато ТЕС не работи
 • Дехидратация
 • Специфично или твърде общо
 • Работим ли върху правилният проблем
 • Променливи аспекти
 • Друг аспект, блокиращ процеса
 • Справяне с ПО
 • Енергийни токсини
 • Др.
 • Процедура за личен Мир (ПЛМ)

 • Какво е ПЛМ
 • ПЛМ & физически проблеми
 • Инструкции
 • Работа с вашата собствена ПЛМ

 

Теми Описание
Нови точки за потупване и противопоказания Потупване на 3 точки по модела на Майкъл Ганди
Разговорно + продължително потупване

 • Преформулиране
Кога да го използваме
Техника за „травма без сълзи“ (ТТбС)
Техника „Преследване на болката“

 • Използване на метафора при работа с ТЕС
 • Използване на субмодалности при работа с ТЕС
 • Бъдете конкретни
 • Достъп до чувствата и емоциите
 • Как „преработваме“ света чрез сетивата си
 • Използване на субмодалностите при тестване
Допълнителни специфични подходи
 • Техниката „Ключова дума“
 • Подходът „Разкажи историята“
 • Алергии/ Посредством симптоми
 • Фобии: Аспекти/Основополагаща причина
 • Въведение в работата с травма
 • Проблеми на ниво тяло
 • Допълнително за пристрастяванията
Различни методи за работа с ТЕС
 • Телефон и интернет
 • Работа с групи чрез използването на  „заемането на ползи“
Психологически обрат
 • Подсъзнателен конфликт
Създаване на ТЕС сесия
 • Идентифициране на проблема
 • Идентифициране на целите на клиента
 • Установяване на желаните резултати
 • Продължаваща обратна връзка
 • ТЕС интервенция
 • Тестване
 • Преоценка
Разбиране на това как функционираме
 • Плотът на масата
 • Дворецът на Възможностите
 • Работа със системите от вярвания
Справяне с общи проблеми
 • Да бъдем конкретни
Апекс ефект
Основни проблеми
 • Как базовите проблеми влияят на

–          Поведението

–          Емоционалното състояние

–          Физическото здраве

Списък на случаите, в които изглежда, че ТЕС не работи
Когнитивни промени
 • Идентифициране на промените в мисленето на клиента
Противопоказания при работата с ТЕС

 

 • Преследване на болката
 • Алергии
Свързаност с клиента
 • Рапорт
 • Да бъдем присъстващи
 • Емпатия
 • Да бъдем в потока и да следваме интуицията
Безопасността на клиента и на ТЕС практика
 • Физическа и психологическа безопасност и за двамата
 • Терапевтични граници
Професионални и етични принципи при работата с ТЕС
 • Етичен кодекс

 

Критерии за успешно завършване на обучението:

Необходимо е участниците да демонстрират задоволително разбиране и използване на компетенциите, усвоени по време на обучението, което се установява с пряко наблюдение на участниците от обучителите по време на самото обучение.

Учaстниците ще получат Practitioner Certificate (Сертификат за ТЕС (EFT) практик) от T.A.P. Associates-UK

  Вашето име (задължително)

  Email (задължително)

  Телефон (задължително)

  В кое събитие искате да се включите? Моля, отбелязвайте само онези, за които в момента има актуални дати!

  Сънуващото тяло®Биоенергиен коучинг®Усъвършенствана Енергийна Психология®Интегрални бизнес констелации®Интегративно дишане®Интегрално консултиране®Трансформиращо изцеление®БМ Вътрешно Премоделиране®Техники за емоционална свободаTAI®-Техники за вътрешна АлхимияREMAP®AGER®Soul Detective Work-SDW®Trauma Buster Technique®Self Emotional Balancing-SEB®Неврална Соматична Интеграция®Екзистенциален коучинг®Консултанти по Енеаграма®Майндфулнес КоучингИнтегративна Енергийна Психология®Интегрални смейни констелации®Скулптурата на живота®

  Съобщение

  Съгласен съм с условията за ползване на сайта и политиката за поверителност.

  Сподели

  This function has been disabled for Институт за интегрално развитие.